Toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda so lahko tudi neučinkovite

Toplotne črpalke zrak voda so lahko v določenih primerih tudi precej neučinkovite. To se zgodi takrat, ko se temperature v ozračju znižajo in padejo pod ledišče. Strokovnjaki se zelo trudijo, da bi omenjeno težavo odpravili, saj to lahko pomeni, da v primeru prenizkih temperatur, takšne toplotne črpalke ne bi mogli uporabljati. 

Toplotne črpalke zrak voda začne kazati omenjene težave, ker se za  gibanje toplote ki prehaja iz zelo hladnega prostora v toplejši prostor, porabi ogromno energije. Takšna toplotna črpalka nam bo najbolje delovala takrat, ko med zunanjo in notranjo temperaturo ne bo prevelikih razlik. Vendar pa se pozimi zgodi, da se vremenske razmere zaostrijo, kar se kaže tudi pri delovanju toplotne črpalke. 

Toplotne črpalke zrak voda bo tako veliko bolje delovala v zmerno hladnih razmerah, kot v ekstremno hladnih vremenskih pogojih. Seveda ne smemo zanemariti dejstva, da se tudi v hladnem podnebju lahko črpa toploto in zraka, vendar pa je potrebne veliko več energije, da se ta segreje in postane uporabna za ogrevanje prostorov. 

Toplotne črpalke morajo biti postavljene na primerno mesto

Toplotne črpalke so izdelane iz dveh enot, ki jih moramo ustrezno namestiti zunaj in znotraj svojega doma. Ko bomo izdelovali načrte za naš novi dom, se moramo z arhitektom dogovoriti, da se uskladi s strokovnjaki za toplotno črpalko in da nam vriše tudi postavitev zunanje enote toplotne črpalke. 

Toplotne črpalke se namreč brez dobrega načrta, večkrat namestijo na napačno mesto. Neprimerno mesto je tisto, ki je poleg spalnega dela hiše. Čeprav je aktivnost toplotne črpalke večja pozimi, ko imamo okna zaprta, ni priporočljivo, da bi si zunanjo enoto namestili poleg okna. 

Toplotne črpalke med delovanjem povzročajo določeno količino hrupa, ki sicer ni pretirana a lahko postane moteča, če smo vajeni spati v popolnem miru, saj se čet noč kompresor večkrat vklopi in izklopi.