Moto akumulator

Zmogljiv solarni komplet

Z domačo sončno elektrarno si lahko močno pomagamo pri napajanju raznih porabnikov tam, kjer nimamo dostopa do električnega omrežja, lahko pa na ta način enostavno prihranimo nekaj evrov ali pa oblikujemo elegantnejšo rešitev za napajanje kakšne površine. V vsakem primeru pa moramo biti pozorni na to, da zagotovimo dovolj zmogljivosti in zanesljivosti za dobro delovanje celotnega sistema. Ni samoumevno, da bo dobro deloval kar vsak sistem, pravzaprav se kompleti med seboj močno razlikujejo in lahko ponudijo povsem različne končne izkušnje.

Katere zmogljivosti moramo posebej upoštevati? Govorimo o različnih lastnostih, saj imamo opravka z različnimi komponentami. Najprej mora solarni komplet seveda vključevati ustrezne solarne panele. Že ti ponujajo določeno zmogljivost, ki je običajno navedena kot maksimalna zmogljivost v optimalnih pogojih. V resnici so paneli nekoliko manj zmogljivi, pri svojem delovanju pa seveda tudi močno odvisni od vremena. Jasno je, da se splača izbrati panele z nekoliko višjo zmogljivostjo od tiste, ki jo potrebujemo.

O zmogljivosti celotnega sistema sicer odločajo porabniki, saj se na podlagi teh odločimo za sistem, ki bo ponudil dovolj energije. V osrčju sistema je akumulator, ki mora dobro povezovati obe strani. Kakšen šibak moto akumulator torej gotovo ne pride v poštev, čeprav je zaradi kompaktnih dimenzij in nizke cene morda zelo privlačna izbira. V resnici je seveda moto akumulator povsem neustrezen za uporabo v domači sončni elektrarni, tudi če morda uporabljamo le en panel. Solarni komplet običajno vključuje akumulator, ki je dobro prilagojen zmogljivosti panelov, pogosto pa se zgodi, da moramo ali želimo akumulator izbrati posebej. Pri tem je pomembno, da izberemo namenski akumulator, ki je prilagojen delovanju v sončni elektrarni. To ni moto akumulator ali kak avtomobilski akumulator – deluje na drugačen način in omogoča redno polnjenje in praznjenje, hkrati ne izpušča strupenih plinov in deluje zelo zanesljivo za napajanje vseh vrst porabnikov.