Izkoristek prostora na enojni postelji

Izkoristek prostora na enojni postelji

Enojne postelje so najbolj kompaktne in elegantne, tako da lahko same poskrbijo za optimalen izkoristek prostora v manjši spalnici, a s tem tvegamo kakovost spanca. S širino 90 cm so namreč takšne postelje že na meji, za popolno udobje tudi tisti, ki spijo sami, pogosto raje izberejo večje postelje – bodisi enojne postelje širine 100 cm bodisi dvojne postelje, ki ponujajo še dodatnih 40 cm. A tudi na manjši enojni postelji je možno udobno spati. 

Največji vpliv na izkoristek prostora na postelji ima posteljna oprema. Enojni postelji odgovarjajo prešite odeje 140×200 – zelo pomembno je, da izberemo odejo s pravo dimenzijo, saj bo spanje v tem primeru veliko bolj udobno. Prešite odeje 140×200 ponujajo dovolj površine, da se lahko v odejo toplo zavijemo, hkrati pa odeja ne bo tako velika, da bi povzročala težave. Tudi prevelika odeja je namreč lahko velika nevšečnost, saj bo drsela s postelje ali pa se nabirala na njej in tako zasedala prostor. Idealne prešite odeje 140×200 za večino enojnih postelj predstavljajo najboljšo rešitev.

Pomembno je še to, da uporabimo kakovostno opremo, izogibamo pa se tistim izdelkom, ki ne opravljajo nujne naloge. To so recimo okrasni vzglavniki, ki jih lahko svobodno postavimo na večjo posteljo, na manjših pa ne bodo našli svojega mesta. Seveda so okrasni vzglavniki dobrodošla popestritev postelje v dnevnem času, a pri spanju si takšne navlake ne moremo privoščiti. Izjema so vzglavniki, ki bodo svoje delo odlično opravili, njihova estetska vrednost pa je le druga prioriteta. Običajno se odločimo za kakovosten vzglavnik, za čudovito vizualno podobo pa poskrbi prevleka, medtem ko so okrasni vzglavniki že v izhodišču izdelani tako, da izpostavljajo predvsem svojo podobo. Enako velja za drugo dekorativno opremo, ki se lahko sicer zelo posrečeno vključi v lepo oblikovano spalnico, a v praksi moti spanec na majhni postelji.