Umetni zobje v sodobni izvedbi

Umetni zobje v sodobni izvedbi

Včasih so bili umetni zobje izdelani iz različnih osnovnih materialov, tudi iz lesa in nato iz zlata, danes pa je ponudba bistveno bolj dovršena in so na voljo razni napredni izdelki te vrste. To pomeni, da lahko dobimo zelo dobre nadomestke naravnih zob – primerna rešitev za tiste, ki izgubijo svoje zobe ali pa se jim ti poškodujejo. V nekaterih primerih pa se umetni zobje uporabljajo tudi zgolj kot estetska nadgradnja, kar je lahko prav tako zelo posrečena rešitev.

Gre seveda za konkretne izdelke, ki jih ne imenujemo umetni zobje. Na področju zobne protetike se uporabljajo predvsem implantati, ki omogočajo vstavitev različnih protetičnih izdelkov namesto izgubljeni ali poškodovanih zob. Implantati ponujajo zelo dobre rešitve v takšnih primerih, saj so trajni, zelo zanesljivi in tudi v veliki meri prilagodljivi. Na ta način je možno nadomestiti tudi celotno zobovje, tako da so implantati splošno uporabni v zobni protetiki. Seveda vsadke nadgradimo z raznimi drugimi izdelki, ki sestavijo končni rezultat.

Umetni zobje se uporabljajo tudi pri estetskih posegih, saj je pogosto najbolj enostavno zobe kar nadomestiti. Na ta način vsekakor dosežemo kar najboljši rezultat – beljenje zob namreč nikakor ne more zagotoviti rezultata, ki ga v hipu ponudijo zobne luske. To seveda niso celotni zobje, gre le za sprednjo ploskev, ki je najbolj kritična pri estetskih posegih. V vsakem primeru pa zobne luske pomagajo pri oblikovanju čudovitega nasmeha, rešijo pa lahko še tako zahtevne primere. Na voljo so različne rešitve, ki jih bodo znali izkušeni mojstri estetskega zobozdravstva brezhibno prenesti v realnost. Zobne luske se lahko uporabijo na posameznih zobeh, lahko pa jih uporabimo tudi več za še bolj usklajen končni učinek.

Vsekakor ima uporaba sodobnih materialov in naprednih izdelkov velik potencial. Pri različnih posegih so takšni izdelki naravnost nepogrešljivi, v prihodnje pa bodo bržkone še bolj uporabni.