Umetni materiali pri proizvodnji okenskih rešitev

Umetni materiali pri proizvodnji okenskih rešitev

Okna predstavljajo enega od ključnih delov vsake stanovanjske zgradbe. Poleg osnovnega namena, ki je seveda prepuščanje svetlobe v notranjost in ohranjanje toplote v njej, so okna zelo pomembna tudi kot vizualni element, ki polepša stavbo. Hkrati pa nikakor ni vseeno, kako so okna narejena, saj morajo predvsem dobro izolirati notranji prostor in tako omogočiti čim manjšo porabo kurjave oziroma toplote za ogrevanje notranjosti stanovanj. Zato je izbira oken zelo pomembna in se je je potrebno lotiti s kar največjo mero preudarnosti.

Najbolj pogosta okna so tista iz lesa, aluminijasta ali pa pvc okna. Ime vrste oken nam seveda pove le material, iz katerih je bilo okno narejeno. Večino okenske površine pa tako ali tako zaseda stekleni vložek iz mineralnega ali umetnega stekla, ki po navadi nastopa v več plasteh. S tem se poskrbi za manjše odvajanje toplote v okolico. Vsaka vrsta oken ima svoje prednosti in slabosti, a že dolgo so kot okna z najboljšimi lastnostmi glede na ponujeno ceno znana predvsem pvc okna. Zakaj?

Pvc okna so narejena iz polimernega materiala PVC, ki ima nekatere zelo ugodne lastnosti. V svojo strukturo lahko PVC sprejme posebne dodatke, ki mu izboljšajo mehansko trdnost in odpornost na UV svetlobo, tako da so pvc okna precej lahka, zelo obstojna in že po naravi visoko izolativna. Drugi razlog pa tiči v načinu proizvodnje.

PVC profile za okenske okvirje se proizvaja s pomočjo plastične ekstruzije. Tako se z relativno enostavnim postopkom dobi surove PVC profile poljubnih dimenzij. Te profile se v kombinaciji z jeklenim jedrom da prirezovati in spajati na povsem poljubne dimenzije. Ravno ta lastnost je tista, ki omogoča, da so pvc okna glede na konkurenco tako poceni. Mnoga podjetja, pri katerih se dobi pvc okna, se dejansko ukvarjajo le s sestavljanjem in montiranjem oken, proizvodnjo pa prepuščajo drugim igralcem na trgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *