Cenovno ugodne toplotne črpalke

Cenovno ugodne toplotne črpalke

Pridobivanje energije neposredno iz okolja je lahko odlična rešitev za ogrevanje stanovanjskih prostorov in sanitarne vode. Potrebovali pa bomo ustrezno črpalko, ki je lahko precej draga – v primerjavi z energijo iz okolja, ki je brezplačna, je sama črpalka bistveno dražja in s tem prinaša pomisleke. Na voljo so namreč še mnogi drugi ogrevalni sistemi, ki na dolgi rok sicer niso tako varčni, a v izhodišču ne zahtevajo takšne investicije.

Idealna rešitev je v tem primeru lahko cenovno ugodna toplotna črpalka, ki bo svoje delo kljub nižji izhodiščni investiciji odlično opravljala. Najbolj priljubljena izvedba je gotovo toplotna črpalka zrak voda, cena pa je en izmed glavnih adutov te izvedbe. Gre za črpalko, ki pridobiva energijo iz ozračja, služi pa ogrevanju vode – to razberemo iz naziva zrak voda. Tudi v zraku najdemo obilje energije, ki jo lahko porabimo za ogrevanje vode, le pravo opremo je treba imeti. To je seveda toplotna črpalka zrak voda, cena pa je ugodna zaradi razmeroma enostavnega pridobivanja energije iz zraka. Ne bomo namreč potrebovali dragih kolektorjev, ki bi jih bilo treba vgraditi v zemljo ali celo do podtalne vode, temveč le zunanjo enoto, ki je ni problem postaviti nekam na prosto. Notranja enota, ki omogoča pretvorbo zbrane energije v učinkovito ogrevanje vode, seveda prav tako zahteva določeno investicijo, a še vedno je nakup takšne toplotne črpalke najbolj ugodna opcija za ogrevanje z energijo iz okolja.

Za tiste, ki želijo že v izhodišču kaj privarčevati, je najboljša izbira torej toplotna črpalka zrak voda. Cena opreme in predvsem vgradnje je bistveno nižja kot pri nakupu in vgradnji toplotne črpalke zemlja voda ali voda voda, medtem ko se na dolgi rok tudi cenejša izvedba dobro obnese. Še posebej dober učinek lahko pričakujemo v okolju z milimi zimami, kjer bo takšna črpalka brez težav preko celega leta ponujala odlično udobje v toplem stanovanju.