teklena drsna vrata

Se življenjska doba kljukam izteka?

Predstavljajte si naslednji scenarij: ko zjutraj vstanete in se napotite v kopalnico, se pred vami kot v kakšnem znanstveno fantastičnem filmu samodejno odprejo avtomatska vrata. Ko v kopalnici opravite svoja jutranja opravila, se odpravite v kuhinjo, do katere vas vodi prehod čez steklena drsna vrata. Iz druge strani hodnika medtem komaj zaslišite pridušen zvok tihega električnega motorčka, ko se odprejo avtomatska vrata otroške sobe in skoz njih že stopa zaspana podoba vašega podmladka. Se vam zdi, kot da naštevamo prizore iz futurističnega filma? Morda res, morda pa so to tudi prizori iz vaše bližnje prihodnosti. 

Avtomatska vrata in steklena drsna vrata so nekaj, kar nas spominja predvsem na velike poslovne stavbe, ki krasijo mestna središča. Mnogim se steklena drsna vrata odprejo pred nogami, preden vstopijo v službeni prostor, ali pa takrat, ko morajo urediti nekaj na banki ali pošti. Avtomatska vrata so bila nekoč predmet prestiža, a časi se, kot vedno, spreminjajo. Tehnologija, ki omogoča, da senzor avtomatsko zazna, kdaj se vratom bliža človek, in sproži tih a učinkovit električni motorček, ki drsna vrata umakne z njegove poti, že zdavnaj ni več draga ali zapletena. Ker pa smo ljudje v svojih domovih tako navajeni, da ves čas prijemamo za kljuke, nam običajno sploh ne pade na pamet, da bi lahko bilo tudi kako drugače. 

Pošljimo kljuke v muzeje!

Glede na to, da se v sodobnih domovih vedno več stvari avtomatizira, bo kmalu postalo odveč vprašanje, zakaj ne bi bila avtomatizirana tudi tako preprosta stvar, kot so vrata, saj bo k tej stvari sodil zelo jasen in enostaven odgovor. Kljuke bodo postale stvar preteklosti in našim otrokom se bo zdela misel, da moramo pri prehodu iz enega v drug prostor prijeti za nerodno kovinsko ali leseno držalo, naravnost čudna in smešna. Zakaj ne bi tudi mi živeli v prihodnosti, ko pa je vendar že tukaj?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *