Raznoliki svet notranjih senčil

Raznoliki svet notranjih senčil

Sončna svetloba je čudovita stvar, ki celotno naravo napaja z življenjem. Tudi ljudje smo v osnovi narejeni za delovanje podnevi in spanje ponoči. Zato so naše oči prilagojene za sončno svetlobo oziroma njen spekter frekvenc, ki deluje najbolj naravno. Tudi v mraku lahko ljudje vidimo, toda precej slabše, saj se takrat aktivirajo druge celice za vid, ki prepoznavajo le oblike, ne pa tudi barve. V današnjem času umetnih žarnic je zato zelo pomembno, da te v čim večji meri posnemajo spekter naravne svetlobe, sicer lahko oči kaj hitro postanejo utrujene. Vsekakor pa je najbolje delati pod naravno, sončno svetlobo, ki v ljudeh vzbudi dobro počutje in notranji mir.

Za dovod sončne svetlobe v notranjost hiš in stanovanj imamo okna, ki prepuščajo zelo velik del svetlobe, več kot 97%. Kljub temu pa je marsikdaj preveč svetlobe moteče, zato jo moramo nekako omejiti. Ravno tej funkciji so namenjena senčila. Poznamo zunanja in notranja senčila, ki se razlikujejo v tem, na katero stran oken se jih namesti. To za senčila določa tudi njihovo zgradbo, ki mora biti prilagojena zunanjim ali pa notranjim razmeram.

Plise zavese so precej nova vrsta notranjih senčil, ki se jih v večji meri uporablja šele v zadnjih dveh desetletjih. S svojim delikatnim videzom in barvnimi odtenki ponujajo plise zavese prav poseben značaj, ki ga težko poustvarimo z drugimi senčili. Za razliko od žaluzij, ki spadajo med najbolj pogosta notranja senčila, so prav plise zavese estetsko precej bolj dovršene. Njihov namen je zastreti svetlobo, toda po navadi je vsaj malo tudi prepuščajo v notranjost, zato se zelo dobro podajo h izbrani notranji opremi, ki ji pristoji barvna svetloba, ki proseva skozi plise zavese. Ena od nemalo prednosti, ki jih večkrat spregledamo, je ravno v možnosti za individualni prilagoditev plise, ki jo brez težav namestimo tudi na trikotna okna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *