Priprava na šolo

Priprava na šolo

V otroškem obdobju še prehitro pride čas, ko bo treba prestopiti šolski prag. Odrasli imamo na prve šolske dni različne spomine, otroci pa so večinoma precej navdušeni, da bodo tudi sami naredili ta velik korak. Najbolje pa se bodo pri vstopu v resno izobraževanje znašli tisti otroci, ki bodo na to dobro pripravljeni. Kmalu se bo treba namreč učiti in privajati različnih znanj in veščin, kar ni vedno enostavno.

Že vnaprej lahko pomagajo vaje za koncentracijo pri učenju ter druge vaje, ki spodbujajo celostni razvoj otrokovih možganov. Tako bo malček pripravljen na delo, ki ga čaka v šoli. Res je, da v prvem razredu osnovne šole še ne bo naletel na posebne obremenitve in hude zahteve, a vsekakor pomaga, če je že pripravljen na novo obliko dela. Vaje za koncentracijo pri učenju do neke mere posnemajo šolsko delo, a pri predšolskih otrocih večinoma predstavljajo igro, saj so tako najbolj zanimive. V igro je možno vključiti razne miselne uganke za otroke, ki se bodo na takšno obliko poučevanja kar najbolje odzvali. Seveda je veliko možno storiti tudi doma, če otroka spodbujamo in mu postavljamo različne izzive pri vsakdanjih aktivnostih, tudi na ta način je mogoče predstaviti prilagojene miselne uganke za otroke, kasneje pa lahko pripravimo tudi posebne vaje za koncentracijo pri učenju. Že pri predšolskih otrocih spodbujamo razvoj veščin, kot sta branje in pisanje, s tem seveda spodbujamo tudi koncentracijo, motivacijo in druge umske sposobnosti.

Obšolski programi

Pri razvoju tovrstnih veščin lahko pomagajo tudi posebni obšolski programi, ki so zasnovani prav s tem namenom. Vključujejo tako miselne uganke za otroke kot vaje za koncentracijo pri učenju ter druge ukrepe za razvoj ključnih miselnih sposobnosti za uspešen vstop v šolo. Pravzaprav so ti programi zelo dobro prilagojeni šolskemu delu v vseh obdobjih osnovnega šolanja, tako da je možno najti pravi program za vsako starostno skupino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *