Blagovne znamke dajejo pravico industrijske lastnine, s katero podjetje zavaruje svoj znak

Blagovne znamke dajejo pravico industrijske lastnine, s katero podjetje zavaruje svoj znak

Vsak izmed nas ima neko posebno navado ali pa lastnost, zaradi katere izstopa oziroma zaradi katere se razlikuje od ostalih. To je seveda unikatno in vsak je lahko na to ponosen, da ni enak kot drugi, oziroma je ena izmed njegovih lastnosti unikatna. Tako je tudi pri podjetjih, ki se borijo na trgu, imajo nek svoj znak, s katerim izstopajo in se na trgu uveljavljajo.

Blagovne znamke torej dajejo pravico industrijske lastnine, s katero podjetje zavaruje svoj znak ali kombinacijo znakov, ki jih je mogoče grafično prikazati in ki v gospodarskem prometu omogočajo razlikovanje blaga oziroma storitev enega podjetja od blaga drugega podjetja. Sama blagovna znamka je sestavni del področja intelektualne lastnine, obsega pa pravice, ki ne izhajajo iz stvarnega prava, so pa tržno zanimive.

Blagovne znamke so velikokrat tudi tiste, ki pretehtajo našo odločitev pri raznih nakupih. Velikokrat raje kupimo stvar nekega proizvajalca, ki ga poznamo, saj enostavno vemo, da so stvari kakovostne in da je vredno odšteti tudi malo več denarja, saj bomo tako vedeli, kaj kupujemo.

Patenti v Sloveniji zahtevajo, da je naš izdelek na trgu zares unikaten

Vsak posameznik ima veliko idej o določenih izdelkih, ki misli, da so inovacija, a se na koncu izkaže da na trgu že obstajajo. Zato je zelo pomembno, da ko želimo nek naš izdelek na trgu prodajati kot svojega in dobiti za njega pravice, da ga nihče drugi ne mora prodajati, moramo dobro pregledati trg, če slučajno izdelek že obstaja.

Patenti v Sloveniji torej zahtevajo, da je naš izdelek na trgu zares unikaten. Zato je priporočljivo, da pred vložitvijo zahteve za patent zares dobro pregledamo trg in se prepričamo, da gre za izum.

Patenti v Sloveniji pa trajajo do 20 let od vložitve prijave, kar je izjemna pobuda za vsakega posameznika, ki ima nek svoj unikaten izdelek, ki ga želi prodajati na trgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *