Toplotna izolacija za pod strešno kritino

Toplotna izolacija za pod strešno kritino

Kritina za streho je ključni del hiše, ki jo ščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Za ta namen se lahko uporablja več različnih elementov. Vsaka kritina za streho ima seveda svoje dobre in slabe lastnosti, ki določajo najbolj primerna področja uporabe. Tipične strehe se namreč razlikujejo predvsem od klimatskega podnebja, ki prevladuje v določenem kraju. Zato mnoge hiše na bližnjem vzhodu sploh nimajo streh, ali pa so te ravne in se ne predvideva odtoka vode. Po drugi strani pa imajo hiše v severnem delu Evrope, kjer prevladuje oceansko podnebje, precej ostre kapnice, ki omogočajo učinkovito odvodnjavanje s strehe. Tudi gorske hiše, kjer vsako zimo zapade veliko snega, imajo zelo strme strehe, da nakopičeni sneg čim hitreje in sproti zdrsi na tla. 

Pri nas je tipična kritina za streho iz glinenega materiala z raznimi dodatki za povečanje trdnosti in zapolnjevanje lukenj. Naklon streh je srednji in tako omogoča dobro odvodnjavanje, snega pa po navadi v nižinah ne zapade toliko, da bi nakopičen na strehi predstavljal resen problem. Tipični zunanji elementi slovenske hiše so tudi lesena okna

V Slkoveniji je les klasični material, ki se je uporabljal za široko paleto hišne opreme in izdelkov za vsakodnevno rabo. To ni nič čudnega, saj je naša država zelo dobro založena z lesom. Tudi lesarsko predelovalne industrije od žag do tesarjev in mizarskih delavnic imajo pri nas zelo dolgo tradicijo. Lesena okna lahko zato vidimo na velikem deležu stanovanjskih zgradb. 

Kljub relativno surovemu materialu so lesena okna ustrezne izdelave lahko zelo dobra. Izolacijski koeficienti so v največji meri odvisni od steklenega vložka in tesnilne garniture, že sam po sebi pa je tudi les precej izolativen material. Za dolgotrajno obstojnost ga obdelamo s posebnimi barvami in voskastim premazom, ki preprečuje, da bi se površina lesa začela luščiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *