Topla akumulatorji

Uporaba akumulatorja za napajanje porabnikov

Akumulatorji imajo pomembno vlogo v raznih sistemih, recimo v sončnih elektrarnah in napravah za brezprekinitveno napajanje. A pri tem se pogosto bolj posvetimo polnjenju kot praznjenju – vsekakor mora biti polnjenje dobro urejeno, pri sončnih elektrarnah na primer s celicami in regulatorjem polnjenja, a tudi praznjenje oziroma napajanje porabnikov zahteva pozornost.

Najboljša izbira bo seveda kakovosten akumulator, ki ponuja zanesljivo delovanje in zadostno zmogljivost. Zanesemo se lahko le na priznane znamke, pri nas so najbolj uveljavljeni Topla akumulatorji, ki tudi ustrezajo zelo raznolikemu naboru potreb. Topla akumulatorji so torej uporabni za napajanje vseh vrst porabnikov, najpogosteje se sicer uporabljajo v vozilih, a ponudba te znamke je dovolj obsežna, da lahko dobimo tudi druge vrste izdelkov. Tako Topla akumulatorji kot izdelki drugih znamk imajo zelo pomembno nalogo v električnem sistemu, zato v vsakem primeru poskrbimo za to, da je akumulator kakovosten in zanesljiv, preden se sploh lotimo napajanja porabnikov.

Že ob izbiri akumulatorja pa seveda pazimo na nekatere lastnosti, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo pri uporabi. Preverimo napetost in kapaciteto akumulatorja – običajno se uporabljajo 12-voltni akumulatorji, kapaciteta pa je odvisna od napajanja in porabnikov. Vsakomur z nekaj znanja na tem področju pa je jasno, da akumulator ponuja enosmerni tok in da 12 voltov še zdaleč ni dovolj za napajanje običajnih porabnikov. Ključnega pomena je zato še razsmernik, ki je nepogrešljiv za napajanje porabnikov. Res je, da nekatere porabnike lahko priklopimo tudi na 12-voltni enosmerni tok – to omogočajo nekatere šibkejše žarnice in male elektronske naprave, razsmernik pa poskrbi, da lahko z energijo iz akumulatorja napajamo tudi vse druge naprave. Enosmerni tok pri 12 voltih namreč pretvori v izmenični tok z napetostjo 230 V, kar ustreza potrebam običajnih porabnikov. S tem je razsmernik nepogrešljiva komponenta v sistemu, ki za napajanje uporablja energijo iz akumulatorja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *