Vrtni traktorji

Pravilna nega travnatih površin

Zelenice so po navadi osrednji del vrta, okoli katerega so nanizane ostale okrasne rastline. Pravilno negovana zelenica je zelo prijetna na pogled in resnično da dušo vsakemu vrtu. Redno košena trava je predpogoj za ustrezen razvoj zelenice, zato je košnji treba posvetiti še posebno pozornost.

Za košnjo travnatih površin se uporabljajo vrtne kosilnice, če pa so površine večje od 500 kvadratnih metrov, se splača razmisliti o nakupu vrtnega traktorja. Vrtni traktorji so večja različica vrtnih kosilnic z večjo širino košnje, na katerih se da sedeti. Zaradi tega so zelo enostavni in udobni za uporabo, saj se med košnjo ne rabimo truditi še s potiskanjem in ročnim obračanjem manjše vrtne kosilnice. 

Tako vrtni traktorji kot tudi manjše vrtne kosilnice za domačo uporabo imajo snemljiv koš za pobiranje odkosa, ki ga lahko kompostiramo. S pobiranjem odkosa poskrbimo, da se trava ne zaduši, hkrati pa lahko še koristno uporabimo pokošeno travo kot zastirko na vrtu, ali pa jo kompostiramo. Kompost, pripravljen iz sveže pokošene trave, je močno dušično gnojilo, ki že v majhnih količinah vidno pospešuje rast zelenih delov rastlin. Ravno zaradi tega pa moramo biti previdni z njegovo uporabo, saj lahko pretirano gnojenje z njim povzroči nasprotni učinek od želenega in zaduši rast rastlin.

Redna košnja trate pomeni, da je nikoli ne skrajšamo za več kot polovico dolžine travnih bilk. Primer: tipična velikost ustrezno košene trave je 4 cm, čas za košnjo na tako višino pa nastopi takrat, ko trava zraste do največ 7,5 cm. Če travo pustimo, da uide, bo slabše rastla in večja bo možnost nastanka svetlih ali golih lis na travnati površini. Tudi plevel se v tem primeru bistveno hitreje naseli med prazne prostore. Tako ali drugače pa bodo vrtni traktorji ali kosilnice trpeli, če bomo z njimi kosili previsoko travo, kar je še dodaten argument za redno košnjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *