Toplotna izolacija podstrešja

Vse za popolno izolacijo stanovanja

Pri izolaciji je treba pomisliti tudi na mnoge detajle, ki v končni fazi pogosto odločajo o tem, kako učinkovita bo izolacija v celoti. Velike površine, na primer streho in fasado, je dokaj enostavno izolirati, medtem ko imamo opravka tudi z nekaterimi precej bolj kompliciranimi elementi, ki zahtevajo poseben pristop.

Toplotna izolacija temeljev

Je treba temelje izolirati? Nenazadnje gre le za betonske stebre, ki zagotavljajo stabilnost zgradbe, ne služijo pa ogrevanju ali hlajenju. A vseeno se izkaže, da je izolacija temeljev zelo pomemben ukrep za tiste, ki bi radi optimizirali energetski izkoristek svojega stanovanja. To najbolj velja za pritlične hiše, ki nimajo posebej globokih temeljev. Temelji pod zemljo zbirajo toploto in vplivajo na ravnovesje v stanovanjskih prostorih, poleg tega pa obstaja tudi možnost, da vanje prodre vlaga ali drugi vsiljivci. Izolacija temeljev ima torej različne prednosti, ki se jih splača izkoristiti. Seveda na to pomislimo že pri gradnji stavbe, saj bo takrat izolacija temeljev najlažja, kasneje takšni posegi običajno niso mogoči.

Toplotna izolacija podstrešja

Še en element, na katerega pogosto kar nekoliko pozabimo, je podstrešje. Z veliko površino in neposredno izpostavljenostjo dejavnikom okolja je podstrešje vsekakor en izmed najpogostejših krivcev za toplotno neravnovesje v stanovanjskih prostorih. Pomanjkljiva toplotna izolacija podstrešja namreč ne vpliva le na temperaturo prostora pod streho, temveč tudi na prostore v nižjih nadstropjih. Poleti se lahko pod slabo izolirano streho temperatura povzpne do zelo nevarnih vrednosti, vsekakor pa se to močno pozna tudi v stanovanju, še posebej pri izkoristku hladilnih naprav. Bolje je poskrbeti za kakovostno izolacijo, ki ima tudi nekatere druge prednosti. Toplotna izolacija podstrešja se lahko naredi na različne načine, običajno se posvetimo predvsem izolaciji strehe (še posebej, če nameravamo podstrešje dejansko uporabljati), lahko pa izoliramo tla. V vsakem primeru pa se splača podstrešju pri izolaciji nameniti dovolj pozornosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *