Agroservisi in kmetijske prodajalne

Agroservisi in kmetijske prodajalne

V Sloveniji je zelo razširjena ponudba kmetijskih strojev, traktorjev in servisnih storitev. Temu botruje predvsem dejstvo, da imamo razčlenjeno pokrajino, ki onemogoča obdelavo ogromnih strnjenih ravninskih predelov. Tudi kmetijska tradicija je zelo bogata, mali kmetje se zavedajo pomena nadaljevanja tradicije njihovih prednikov. Zato imamo precej veliko število ekstenzivno usmerjenih kmetij, pa tudi za naše razmere večje kmetije so v svetovnem merilu precej majhne. Več kmetij pa pomeni večje število strojev, traktorjev in traktorskih priključkov, ki potrebujejo tudi servisne storitve in stvari, kot so rezervni deli za traktor. Ravno to je glavni razlog za tako široko ponudbo agroservisov in centrov za prodajo kmetijske mehanizacije. 

Poleg povsem očitnih izdelkov, kot so rezervni deli za traktor, ponujajo prodajalne s kmetijsko opremo tudi vrtnarsko mehanizacijo za profesionalno uporabo ter hobi program za domače mojstre. Vrtne kosilnice in mali vrtni traktorji so značilni stroji, ki jih premore vsak spodoben trgovec s kmetijskim programom. Mnogi ljudje si svoje vrtove urejajo sami in potrebujejo tovrstne vrtne kosilnice za domačo uporabo. Tudi vrtnarstvo je pri nas v vzponu, zato se širi tudi ponudba bolj profesionalnih kosilnic in vrtnih traktorjev za košnjo nekoliko večjih površin ter parkovnih zelenic.

Prodajni program je odvisen od potreb predvsem lokalnega prebivalstva, tako je v ruralnih predelih z razširjenim kmetijstvom očitno, da so rezervni deli za traktor med najbolj prodajanimi izdelki. Po drugi strani pa bližina naselij in mest povečuje kupno moč prebivalstva tudi za manjše stroje, kot so na primer vrtne kosilnice in druga vrtna orodja za domače hobi uporabnike.

Najpogosteje so skupaj z agroservisnimi trgovinami združene tudi prodajalne rastlin, sadik, semen in fitofarmacevtskih sredstev za zatiranje škodljivcev. Tako lahko na enem koncu dobimo vse za vrt, kmetijo in domačo uporabo, pri čemer nam zaposleni z veseljem svetujejo o možnostih uporabe in nas podučijo na področjih, ki jih ne poznamo tako dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *