Žarnice za projektorje

Vrhunski domači kino

Z razvojem projekcijske opreme je postala tudi ponudba za hišni kino precej dostopna, predvsem pa bistveno bolj pestra in prepričljiva. Pred časom ni bilo druge izbire, kot da za ogled filma na velikem platnu obiščemo kino. Projektorji so bili dragi in se po zmogljivosti in kakovosti slike niso mogli kosati s tistimi, ki se uporabljajo v kinu. Danes pa je nekoliko drugače – čeprav so profesionalni kinoprojektorji seveda še vedno poglavje zase, so izdelki za domačo rabo povsem spodobni za oblikovanje impresivnega hišnega kina.

Izbira opreme

Največ pozornosti pri opremljanju domače kino dvorane seveda zahtevajo projektorji. Edina smiselna izbira je naprava, ki omogoča projekcije v naravni FullHD ločljivosti – ta je idealna za večino sodobnih filmov, hkrati pa je ponudba dovolj bogata, da lahko najdemo kakovostne in zmogljive izdelke za ugodno ceno. Nekaterim filmofilom se bodo seveda cedile sline po 4K ločljivosti, a na področju opreme za domači kino v tem primeru cena takoj močno poskoči. Takšni projektorji bodo stali več tisoč evrov, medtem ko so izdelki s polno HD ločljivostjo na voljo že za manj kot 500 evrov.

Za projekcijsko platno cena ne povzroča takšnih težav. Treba bo odšteti le nekaj deset evrov. Sicer je res, da tudi za projekcijsko platno cena sledi kakovosti, a le do neke mere. Več je odvisno od dimenzij in dodatkov, na primer stojala, montaže, morda celo motorja in daljinskega upravljanja. Za osnovno projekcijsko platno cena vsekakor predstavlja dobro investicijo, o smiselnosti dodatne ponudbe na tem področju pa odločajo dejanske okoliščine.

Nadvse pomembna komponenta hišnega kina je še zvok. Gotovo bi želeli pri ogledu filmskih uspešnic uživati v prostorskem zvoku, ki zagotavlja pravo kino izkušnjo. Treba se bo opremiti s kakovostnimi zvočniki in sprejemnikom, ki bo omogočil povezavo vseh komponent v delujoč sistem. Prav tako je pomembno dovolj pozornosti nameniti izbiri predvajalnikov multimedijskih vsebin, predvsem moramo poskrbeti, da so različne komponente med seboj povsem združljive in jih lahko enostavno povežemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *